• Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black LinkedIn Icon

© 2019 MirDroomBaan. Webdesign PAF creatie

Je angsten aankijken, hoe doe je dat?


Als we iets heel graag willen of ergens van dromen, dan tuimelen bezwaren over ons heen om het toch maar niet te doen.


Iemand schreef aan mij:

Ik heb een droom.........mijn bedrijf groter maken. En daarvoor wil ik een studie volgen. Dat betekent een dag minder werken in mijn huidige baan. En dat is financieel dus nauwelijks te doen.


Hoppa, gelijk het sterkste argument dat je maar kunt bedenken schuift in je hoofd naar voren. Zo van hahaha, daar kan je toch niet tegenop. Ga maar weer terug in je hok en droom maar lekker verder.


Deze zin roept bij mij compassie en actie tegelijk op voor diegene die het schreef. Ik begrijp namelijk heel goed hoe spannend het is, maar weet ook dat passief blijven niks oplevert.


The day you plant the seed, is not the day you eat the fruit

De dag waarop je je zaadje plant om aan de slag te gaan met je droom, is niet de dag waarop alles gelijk zo ver is. Het betekent een proces waarin je gaat komen, met hobbels, kuilen, maar ook hele waardevolle inzichten en hernieuwde energie. Het maakt je zoveel rijker en ja, je moet je angsten aankijken.


Om je daarbij te helpen heb ik voor jou een hele waardevolle oefening gemaakt. De oefening helpt je op momenten dat je zo graag verder wil, maar je angsten of overtuigende belemmeringen je tegenhouden. Meestal zijn je angsten gebaseerd op dingen die je in het verleden hebt meegemaakt.


''Het is namelijk niet de toekomst waar je bang voor bent, maar de herhaling van het verleden wat je vreest''


Het zijn de momenten waarop je onzeker bent, omdat het je herinnert aan een situatie die eerder is gebeurd. Hierop reageert je lichaam en je brein. De situatie wordt herkend en oud zeer komt naar boven. "Zie je nou wel! Toen ging het mis. Nu kan ik het ook niet...." Je gaat jezelf verzetten en het voelt veiliger om niets te doen. Maar is de situatie werkelijk hetzelfde? Met onderstaande oefening gaan we dat onderzoeken.


- Aan welke situatie doet dit je herinneren? - Wat is de situatie nu? - Welke verschillen en overeenkomsten zie je in beide situaties?

- Wat is het ergste wat er kan gebeuren? - Welke deuren sluiten er als je niets doet? - Welke prijs betaal je dan? - Wat kan je wel doen? - Wat brengt het je allemaal als je het wel doet? - Hoe zou je je dan voelen? Zie je dat de toekomst en het verleden niks met elkaar te maken hebben? Je bent bang voor dingen die er niet meer zijn. Je bent nu hier en je hebt gekozen om je dromen te volgen. Je bent daarom al succesvol bezig en dat gaat alleen maar beter worden!


52 views